Nya lagar ochförordningar

Här presenteras kort ett urval av de lagar och förordningar som har trätt ikraft under första halvåret 2017 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

Ändrad beskattning vid överlåtelse av fastighet

Det går inte längre att paketera en fastighet i ett bolag genom gåva och erhålla en skattefri ersättning som understiger taxeringsvärdet och sedan sälja bolaget.

En fastighet ska nu anses såld om den överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot ersättning som överstiger fastighetens skattemässiga värde om fastigheten är en näringsfastighet och dess omkostnadsbelopp om den är en privatbostadsfastighet.

Kassaregister för utländska torghandlare

Näringsidkare utan fast driftställe i Sverige måste nu använda certifierade kassaregister vid försäljning mot kontant betalning eller betalning med kontokort enligt samma villkor som gäller för andra näringsidkare.

Straffbestämmelse för bluffakturor

Det har införts en straffbestämmelse för grovt fordringsbedrägeri i brottsbalken. Det är nu straffbart att i vilseledande syfte rikta betalningsuppmaningar till en vidare krets av mottagare. Straffskalan är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Sänkt skatt på egenproducerad el

Energiskatten har sänkts på förnybar el, inklusive solel, som framställs i små anläggningar på den plats där elen förbrukas. Skatten uppgår nu till 0,5 öre per kilowattimme vilket är en sänkning med över 98 procent.

EUs sjöfolksdirektiv har införts

Sjöfolksdirektivet innebär att sjöfolk har rätt till samma arbetsrättsliga skydd som andra arbetstagare.

Extratjänsterna har utvidgats

Ändringarna innebär bland annat att särskilt anställningsstöd i form av extratjänst nu även kan beviljas till arbetsgivare som bedriver viss kulturell verksamhet samt till barn- och ungdomsverksamhet i idrottsföreningar. Ändringarna gäller även social verksamhet eller omsorg om barn och ungdomar i ideella föreningar och trossamfund.

Facklig kontroll av utländska arbetare

Svenska fackförbund har nu fått rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft som inte tecknat ett svenskt kollektivavtal. Det har skett genom en ändring i utstationeringslagen, den lag som innehåller bestämmelser om vad som gäller när ett utländskt företag skickar personal till Sverige för att tillfälligt arbeta här.

Därmed har lex Laval rivits upp. De bestämmelser som infördes 2010 i utstationeringslagen efter en dom från EU-domstolen om hur fackförbundet Byggnads agerat mot det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd.

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling

Upphandlande myndigheter ska nu ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid, om det är behövligt och villkoren går att fastställa. Innan villkoren bestäms ska berörda arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer fått tillfälle att yttra sig.

Ny form av särskild handräckning

Det har införts en ny form av särskild handräckning som gör det enklare för bland annat markägare att få personer avhysta från mark som ockuperats. Det nya förfarandet kallas för avlägsnande och handläggs av Kronofogden.

Grundavgifterna för verkställighet av ett avlägsnande uppgår till 300 kr per person som ska avlägsnas, dock max 3 000 kr.

Ny elsäkerhetslag

Den nya elsäkerhetslagen innebär i huvudsak att alla företag som utför elinstallationsarbete ska ha en auktoriserad elinstallatör och ett egenkontrollprogram som säkerställer att arbetet utförs på rätt sätt och av personer med rätt kompetens.

Nya registreringsnummer för fordon

Den sista siffran i ett registreringsnummer för fordon får nu ersättas med en bokstav. Syftet är att öka antalet möjliga kombinationer av registreringsnummer och utgöra ett komplement till den ordning som redan gäller.

Deltidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen

Begränsningen av rätten till arbetslöshetsersättning har ändrats för dig som utför deltidsarbete. Arbetslöshetsersättning kan nu utbetalas för sammanlagt längst 60 veckor med deltidsarbete inom en ersättningsperiod. Är du deltidsarbetslös har du därmed lika lång omställningstid som den som är helt arbetslös.

Utökat skydd för visselblåsare

Är du anställd hos ett privat företag inom vård, skola och omsorg, som till någon del är offentligt finansierat, har du nu samma rätt som offentliganställda att berätta om missförhållanden för media. Rätten att lämna uppgifter begränsas dock av de regler om tystnadsplikt som finns på respektive område och ger dig inte rätt att lämna ut handlingar. Din arbetsgivare får inte efterforska vem som har lämnat ut uppgifterna.

Ny lag om personnamn

En ny lag om personnamn gör det mycket lättare att byta namn. Både barn och vuxna kan nu ha dubbla efternamn. Det finns inte längre några hinder mot att du byter förnamn eller efternamn flera gånger. Du kan även byta tillbaka till ett efternamn som du burit tidigare. Du ansöker om namnbytet hos Skatteverket.

Viktiga meddelanden

Har du använt din mobiltelefon i ett område som drabbas av en olycka eller på annat sätt omfattas av en varning ska du nu få ett meddelande direkt i din telefon. Mobiloperatörerna är skyldiga att avgiftsfritt förmedla dessa meddelanden. Tidigare skickades meddelanden enbart till fasta telefoner och till mobilabonnenter med registrerad adress i det drabbade området.

Framtidsfullmakt

Genom en ny lag om framtidsfullmakter har det blivit möjligt för dig att utse någon som kan ha hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du senare i livet inte själva kan det. Har du upprättat en framtidsfullmakt börjar den gälla när du inte längre själv kan fatta beslut. Framtidsfullmakter är ett alternativ till god man eller förvaltare och ett komplement till vanliga fullmakter.

Företagsaktuellt nr 5 2017



Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Senaste nytt